MDI / Kezelő panel

Az MDI a “Manual Data Input” vagy “Manually Directed Input” (kézi adatbevitel) rövidítése. A CNC gépek esetében az MDI egy olyan vezérlőpanel vagy interfész, amely lehetővé teszi a kezelő számára, hogy manuálisan vezessen be parancsokat és adatokat a gépbe.

Használatuk

Az MDI-t jellemzően olyan egyszerű műveletekhez használják, mint a gép homingolása, a szerszámok eltolásának beállítása és a gép egy adott pozícióba történő kocogtatása. A kezelő billentyűzet vagy érintőképernyő segítségével adja be a parancsokat és adatokat, a gép pedig a kért művelet végrehajtásával válaszol.

Egyéb lehetőség

Az MDI-t gyakran használják a számítógép vagy más programozási interfész alternatívájaként a CNC gép vezérlésére. Egyszerűbb feladatokhoz közvetlenebb és intuitívabb felületet biztosít, és hasznos lehet a hibaelhárításhoz vagy teszteléshez.

CNC gépek

A vezérlőpanel a CNC gépek vezérlésére használt másik interfész. A vezérlőpanel egy fizikai panel vagy konzol, amely magán a gépen található, és jellemzően gombokból, kapcsolókból és kijelzőkből áll. A vezérlőpanel lehetővé teszi a kezelő számára, hogy a gép működésének különböző aspektusait, például az orsó sebességét, az előtolási sebességet és a hűtőfolyadék áramlását szabályozza.

Kulcsszerep

A vezérlőpanelt jellemzően olyan összetettebb műveleteknél használják, amelyek a megmunkálási folyamat során finomhangolást vagy beállításokat igényelnek. Kényelmes és tapintható felületet biztosít a kezelő számára, lehetővé téve számára, hogy szükség szerint gyorsan és egyszerűen elvégezze a beállításokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.